Lang Leve Inbound Marketing

U bent hier

Outbound marketing is dood, lang leve inbound marketing! Ok zo ver is het nog niet, maar we zien toch al een aanzienlijke verschuiving in de marketing. Marketing is lang een vak geweest van eenrichtingsverkeer en tot Web 2.0 heeft dit altijd goed gewerkt. Maar nu zijn de dagen van Mad Men helaas (of gelukkig) definitief voorbij. Parameters zoals het bereik van traditionele media worden in vraag gesteld terwijl de meer gedetailleerde statistieken die online ons te bieden heeft de kop opsteken.

Verschuiving in de media

Deze verschuiving van outbound marketing naar inbound marketing is een gevolg van een verschuiving in de media. De consumenten krijgen de controle over wat ze zien, als de reclame hen niet aanstaat spoelt men gewoon even verder. (86% van de mensen doet dit reeds!) Maar werd de tv nu niet net betaald door de reclame die er op komt, is dat niet de hele opzet van commerciële televisie? Juist! Daardoor gaat men minder adverteren op tv, waardoor tv reclame goedkoper wordt en men dus bijgevolg reclame van mindere (slechte) kwaliteit krijgt voorgeschoteld. Denk maar aan Donald Muyle of de pleisters van Mercurochrome... Gevolg? Mensen krijgen een nog grotere afkeer van reclame.

Inbound marketing

Bij inbound marketing is het niet de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken met reclame, hier is het de bedoeling om de aandacht van de consument te verdienen in plaats van deze te kopen. Men gaat interactie zoeken met de consumenten via internet en in het speciaal via de social media. Men gaat proberen een zodanige meerwaarde te bieden voor deze consumenten zodat men automatisch de aandacht krijgt. Men kan wel mensen belonen in ruil voor hun aandacht. Een goed voorbeeld hiervan is Mercedes, hun 4000ste Facebook fan kreeg een PlayStation 3 als welkomstgeschenk aangeboden. Een zeer mooie geste die geapprecieerd wordt.

Inbound vs Outbound marketing

 

Inbound marketing

  • Interactieve communicatie
  • Aandacht VERDIENEN
  • Een meerwaarde bieden aan de consument

 

Outbound marketing

  • Eenrichtings communicatie
  • Consumenten worden geselecteerd via Print media, radio, TV, enz...
  • Er wordt weinig tot geen meerwaarde geboden