De echte waarde van Social Media Marketing

U bent hier

Iedereen kent ze wel, de 'Like, share en win' acties op Facebook. Een pagina krijgt op korte tijd een shitload aan likes en is daarna zo dood als een pier. Is dat Social Media Marketing? Nee, dat is alles behalve Social Media Marketing!

Facebook Pages Terms

Om te beginnen is het expliciet verboden door Facebook om gebruik te maken van Facebook functies als inschrijvingsmethode voor een actie. Voordat je aan een actie op je Facebook pagina begint kan je best eerst even de Facebook Pages Terms eens grondig doornemen. Hier alvast even de regel in de Facebook Pages Terms waarover ik het heb:

You must not use Facebook features or functionality as a promotion’s registration or entry mechanism.

Als je het volgens de regels wil doen zal je voor zulke acties dus een aparte Facebook App moeten maken. Deze kan je dan alsnog van een 'Like gate' voorzien. En eventueel kan je dan nadat een gebruiker heeft deelgenomen aan je actie nog altijd vragen om de actie te delen met zijn vrienden. Eventueel kan je hier ook nog een extra incentive aan koppelen. Zo krijg je nog hetzelfde principe, maar dan deze keer wél volgens de regels.
Maar het schenden van de Facebook Terms is vanuit marketing perspectief nog het minste.

Virale campagnes

Viraal, de heilige graal. Ik ben de laatste om te ontkennen dat virale campagnes goed zijn voor een merk. Op voorwaarde dat de actie relevant is voor het merk in kwestie. Als je meubels verkoopt heeft het weinig zin om een virale campagne te lanceren door gebruik te maken van een festival. Kans op festival tickets in ruil voor een like, ja het is een makkelijke deal. En ok, je zal veel bereik hebben met je pagina en je zal veel likes halen voor je pagina op korte tijd. Maar wat is de waarde van die like op lange termijn? Zeer weinig! En de kans is dan ook zeer klein dat deze mensen ook écht geïnteresseerd zijn in het merk in kwestie laat staan wat ze doen.
Als je een virale campagne wil, zorg dan voor de nodige relevantie. Een bakker die wil weten wie de leukste cupcakes kan maken en hier een wedstrijd rond doet, dat is al een stuk relevanter.

Viraal vs Spam

Wat door de ene persoon in dit geval omschreven wordt als viraal wordt door andere aanzien als spam. Veel mensen ergeren zich aan deze 'Like, share en win' acties. Mensen komen niet op Facebook om de zoveelste pushberichten van de dag op hun af te laten komen, mensen komen op facebook voor sociale interactie, conversaties, kennis en verhalen. De 'Like, share en win' acties zijn dus geen goede bijdrage voor deze sociale ervaring. En dat is waarschijnlijk ook de reden (samen met nog enkele andere) waarom Facebook deze acties verbiedt.

De échte waarde van Social Media Marketing

Maar wat is nu wel de echte waarde van Social Media? En hoe kan je je marketingstrategie hier best op afstemmen? Het principe achter Social Media is niet nieuw, in tegendeel zelfs, het is al eeuwenoud. Er is altijd al sociale interactie geweest. Enig verschil is dat die interactie vroeger op café, in de supermarkt, op straat en op het werk plaatsvond en nu ook op het internet. In vormen als Facebook en Twitter. We mogen dit als marketeer dan ook niet bekijken als een push kanaal, ik heb het hier al eens eerder over gehad in mijn post over de verschuiving van outbound naar inbound marketing. Bedrijven moeten zich focussen op het organisch opbouwen van hun fans door geïnteresseerde en betrokken klanten en potentiële klanten aan te trekken. Dit zal trager gaan dan op enkele dagen honderden fans te verzamelen door een 'Like, share en win' actie, en dit zal zeker meer moeite kosten. Maar de meerwaarde hiervan op lange termijn zal ook enorm zijn. En dit is de manier hoe écht succes wordt bereikt met Social Media Marketing!

Gerelateerde Berichten